Właściwości podbiału
Spis treści
Podbiał pospolity
Podbiał pospolity jest gatunkiem rośliny z rodziny astrowatych. Jego tradycyjny obszar występowania obejmuje właściwie całą Europę, znaczną część Azji, a także Algierię i Maroko. Jako roślina zawleczona występuje także w innych miejscach, chociażby w Ameryce Północnej. W Polsce jest rośliną pospolitą. Podbiał pospolity posiada wiele nazw ludowych, jak na przykład: białkuch, ośla stopa, kniat, kaczyniec, grzybie, czy boże liczko. Roślina ta wzrasta na wysokość około trzydziesty centymetrów, a jego pędy kwiatostanowe są bezlistne. Liście, wyrastające z modyfikacji łodygi, są stosunkowo duże i okrągło sercowate. Małe kwiaty zbierają się w złocistożółty koszyczek. Kwiatostany widoczne są, zanim rozwiną się liście. Owoce podbiału to niełupki. Roślina ta kwitnie od marca do maja. Podbiał pospolity wyrasta w glebach gliniastych, w miejscach kamienistych, na żwirowiskach nadrzecznych, osuwiskach, skarpach przydrożnych, czy urwistych brzegach rzek.
Właściwości lecznicze podbiału pospolitego
Podbiał pospolity ze względu na swoje właściwości jest rośliną powszechnie stosowaną w ziołolecznictwie. Zwłaszcza jego liście są bogatym źródłem licznych składników, w tym: flawonoidów, garbników, karotenoidów, związków śluzowych i mineralnych. Zawierają również kwasy fenolowe i olejki eteryczne. Między innymi ze względu na związki śluzowe podbiał pospolity posiada właściwości wykrztuśne i przeciwkaszlowe. Syrop z tej rośliny pomaga przy zapaleniu gardła i krtani. Działanie przeciwzapalne dotyczy całości górnych dróg oddechowych, ale również wszelkich innych stanów zapalnych. Kwasy fenolowe powodują, że podbiał pospolity posiada właściwości przeciwbakteryjne. Długotrwałe stosowanie podbiału pospolitego ma zapobiegać wystąpieniu białaczki i nowotworu okrężnicy. Podbiał posiada również właściwości przeciwskurczowe.
Podbiał pospolity w kulturze
Podbiał pospolity jest ziołem zatykanym w strzechę podczas wigilii św. Jana. Według wierzeń ścięta głowa świętego miała wpaść w podobne rośliny. Podbiał pospolity jest traktowany jako zapowiedź wiosny.
Opinie o mojej pracy
Kliknij, aby zobaczyć wszystkie OPINIE.
O autorce
Przeczytaj więcej o autorce: Otylia Wrzos oraz o jej wróżbach tutaj: moje wróżby.